Fet / blandhy

acne1rengöringkillaeab

 

 

 

 

 

Under fliken hudtyper kunde du läsa mer om vad som kännetecknar fetare – och blandhy. Här kan du läsa om vad du kan göra själv hemma och få hjälp med på salong.

En fet hudtyp kännetecknas av för mycket talg (sebum) och behöver arbeta på att öka fukten i huden eftersom den lätt blir ytorr. En blandhy är oftast en blandning av fetare hy och torrare på vissa partier.

Den dagliga rutinen är milda men ändå effektiva rengöringar, ansiktsvatten som arbetar porsammandragande, serum som balancerar huden och en lätt fuktkräm som ger skydd och återfuktar hudytan.
Någon gång i veckan kan det vara bra att peela huden med en enzympeeling, mild AHA peeling eller djuprengörande lermask.

På salong
Var 4-8 vecka kan det vara bra att komplettera den dagliga hemvården med en ansiktsbehandling på salong.

För fet hudtyp och blandhy med pormaskar erbjuder jag
ansikstbehandling Clearing.

Hemvård

Varje morgon / kväll

Rengöring.

Val av rengöring är beroende på vilka andra produkter man använder sig av och om huden är ytorr och känslig. Vid känsligare hy kan det vara bra med en oljebaserad rengöring under vetskapen att fett löser fett.

Vid pormaskar brukar det kännas mest naturligt med en skummande rengöring men här är eftervården väldigt viktig. Har man stark rengöring är det viktigt att ge tillbaka näring till huden och man kan då arbeta med serum och mildare ansiktsvatten efter.

Många hoppar över rengöringen på morgonen och tänker att de kan rengöra extra noga på kvällen istället, här kan man tänka på att under natten sker utrensning i huden precis som i övriga organ ( huden är vårat största organ) och det bildas slaggprodukter.  Därför är det lika viktigt att rengöra huden på morgonen också. En bra grund är alltid den dagliga rengöringen som man komma långt på i det långa loppet.

Ansiktsvatten / toner

Alltför många hoppar tyvärr över dethär steget, jag har själv gjort det innan jag förstod meningen med detta extra steg i rengöringen. Ett ansiktsvatten eller toner som jag föredrar att kalla det är steg två i rengöringsprocessen och det som förbereder inför kommande produkter.

Under mina år med produktrådgivning fick jag många att äntligen förstå varför detta extra steg behövs genom att förklara om hudens syramantel.

Huden har ett naturligt ph (surhet i huden) det är det som också kallas hudens
syramanteloch som tillsammans med den naturliga bakteriefloran skyddar huden mot bakterier. De fungerar som ett antibiotiskt bakterieskydd som angriper främmande organismer.  Hudens ph bör ligga mellan 5 och 5,5 för att behålla detta skydd och må bra. Den fina ytfilmen som innehåller sebum och fettsyror skyddar även huden mot uttorkning.

Syramantel är inget vi ser men vi känner när den försvinner efter rengöringen, huden känns torr och stram efter rengöring. Efter ett tag bildar huden denna syramantel igen, men det är här det är viktigt med rätt eftervård efter rengöringen som är basisk ( ph över 7) och som tillfälligt rubbar balansen. Då vi är yngre återställer huden denna syramantel snabbare än på äldre hud. Ett ansiktsvatten / toner återställer balansen och ph värdet så att serumet och krämen som appliceras efter får en möjlighet att sjunka in snabbare.
Jag brukar kunna se i hudanalysen vilka som slarvar med detta steg i rengöringen, vilket stärkt mig att det verkligen är så att ansiktsvatten / toner behövs.

Om du står och väljer mellan en dyrare kräm eller ansiktsvatten och inte lika exklusiv men naturlig och bra fuktkräm är mitt råd att lägga pengarna på det senare, du får betydligt bättre effekt än den dyra krämen som appliceras på en hy där syrabalansen är i obalans.

Serum

När huden är rengjord och ansiktsvatten / toner har återställt syramanteln är det viktigt att även ge tillbaka den fett, fukt och näring som man rubbat och här ges också tillfälle att tillföra huden mer av det som den kan behöva i form av bonus som antioxidanter i form av vitaminer och mineraler. Det är detta som kallas hudvård och som man kan förbättra med bra produktval.
Ett serum är något som jag kallar ”bonusprodukt” och det är här man kan skräddarsy olika hudbehov och få långsiktiga fina resultat. Serum finns för olika hudbehov, prisklasser och ger också olika mycket effekt. Val av serum är ett exempel varför det kan vara bra att få rådgivning efter en ansiktsbehandling. Det är en djungel av serum därute, har du en hudterapeut du litar på, så vet du också att hudterapeuten kommer erbjuda dig det bästa serumet enligt hennes erfarenhet och produktval.

Vilket serum vi väljer är beroende på vad just din hud behöver och kan ändras efter årstid och hudbehov.

Dag / Nattprodukt

För att tillföra huden fukt kan det vara en bra idé att på sommaren ha en lätt fuktgivande dagkräm som komplement till det dagliga serumet efter hudbehov som arbetar på djupare nivå.
På vintern kan man för att skydda huden från kyla använda oljebaserad produkt på huden och serum under.

På natten kan man med fördel arbeta med en lättare olja eller oljeserum som balancerar huden och hjälper till att smörja huden så att den inte torkas ut och då sänder signaler till huden att producera mera fett.

Djuprengörande mask / peeling

1 gång / veckan
För att komplettera den dagliga rengöringen kan man applicera lermask på väl rengjord, lite fuktig hud och låta verka ca 5-10 minuter tills den börjar stelna då den sköljs av med ljummet vatten och följs av ansiktsvatten och serum.

Lermask djuprengör och lyfter bort orenheter och giftiga substanser. Den bidrar med spårelement som är viktiga för att huden ska hålla sig frisk. Lera har även en sammandragande verkan är anticeptisk och inflammationshämmande.

Det finns olika sorters leror.
Vit (kaolin) är rik på kiseldioxid och magnesium. Denna lera är neutral och inte alltför uttorkande, den har god förmåga att absorbera orenheter och återföra värdefulla mineraler till huden. Den lämpar sig till alla hudtyper, även den ytorra och torra huden.

Grön lera – tillför huden flera mineraler och spårelement eftersom den är rik på kiseldioxid, mangan, kalium och järnoxid, men den är också mer uttorkande. Den kraftfulla gröna leran passar bäst till olika hudbesvär, t.ex akne, seborré, eksem och skadad hud.

Röd lera – påminner om grön lera både i fråga om egenskaper och verkningar. Den röda färgen beror på hög koncentration av järnoxid.