Vilken hudtyp har du?

huden1rengöringtvätta

 

 

 

 

 

Ett av momenten när du kommer på ansiktsbehandling är att under hudanalysen titta på vilken hudtyp du har.
En hudtyp är något man föds med och har som bas under hela livet, men däremot kan hudtypen upplevas olika genom livet beroende på vilket hudtillstånd man har just då.

Hudtyper
Enkelt brukar man säga att det finns fyra olika hudtyper. Men vanligtvis förekommer flera olika hudtyper i kombination med varandra, och hudförändringar. Man räknar till ca 360 olika kombinationer.

Fyra grundhudtyper
Normal, Fet, Torr och Blandhy.

Nedan beskriver jag de olika grundhudtyperna som finns, i senare flik kommer jag ta upp hur man bäst tar hand om de olilka hudtyperna och hudtillstånden.

Normal hudtyp
En normal hudtyp förändras med åren och blir oftas något torr och känslig med åren. Det är därför viktigt att sköta normal hudtyp för att bibehålla hudens kvalitet lång upp i åldern.
Jag skulle vilja säga att denna hudtyp på yngre hud är den mest ovanliga man kommer i kontakt med som hudterapeut, kanske för att denna hudtyp som ung hy oftast är i stort sett felfri hud. Den som har den här hudtypen bokar antagligen inte in sig på ansiktsbehandling då det upplevs som att det inte behövs, tyvärr är det så oftast att de som har denna hudtyp slarvar med hudvården, argumenten kan vara att jag har fin hy fast jag använder tvål och vatten och slarvar, och det kan vara så när huden är ung men med åldern kommer också det vara denna hudtyp som senare får problem med torr och känslig hy och som då detta oftast kommer plötsligt inte vet hur de ska sköta huden då den förändrats. Tar man hand om sin hy ordentligt redan som ung och får in en bra hudrutin är det också dessa som får en fantastisk hy även som äldre.

Fet hudtyp
Fet hudtyp är ett ärftligt tillstånd och utvecklas p g a överaktivitet i talgkörtlarna. Denna aktivitet kontrolleras av hormoner. Fet hud känns igen genom att den blir glansig och har en tjock framtoning. En fet hudtyp har oftast utvecklat ett yttorrt tillstånd, oftast pga överdriven rengöring och uttorkning av huden. Det som händer när man torkar ut denhär hudtypen på ytan är att fettproduktionen på djupet ökar eftersom man signalerar till huden att producera ännu mer sebum (talg som smörjer huden). Istället bör man tillföra fukt och arbeta med AHA syror som mjölksyra och fruktsyror för att öka fuktnivån på djupet och hålla bakterier under kontroll. De som har denna hudtyp brukar då de blir äldre få mindre rynkor och har oftast bra elasticitet i huden långt upp i åldrarna.
Läs mer om hemråd här.

Torr hudtyp
En torr hudtyp utvecklas som en följd av understimulans av sebum ( talg som smörjer huden). Torrhet i huden, även om det precis som med fet hud är ärftligt, är också ett resultat av åldrande processen.
Torr hud saknar fukt och karaktäriseras som mycket fin, mycket känslig och som tunn. Hos en torr hud är porerna nästan osynliga. Huden får också lätt fina små linjer tidigt.
En torr hud är det speciellt viktigt att låta behålla så mycket fukt som det går genom att arbeta med produkter som behåller och inte släpper igenom fukten från hudytan.

Blandad hudtyp
Detta är utan tvivel den vanligaste hudtypen och har många olika former, men vanligast är att man har fetare hud på den sk T-zonen, dvs från pannan ner runt näsan och ut på hakan. Och torrare hud på kinder.
Denna hudtyp har oftast dålig cirkulation och mår bra av regelbunden ansiktsmassage. Det är också denna hudtyp som ändras drastiskt med årstiden. En produkt som fungerade bra under sommaren räcker inte alls till under vinterhalvåret då huden släpper ifrån sig mer fukt.
Läs mer om hemråd här.